top of page
Ayurvédikus étkezés- és életmódtanácsadás

Az Ayurvéda Indiából származik. Már több, mint 5000 éve az egészség és hosszú élet tudományának nevezik. Az öt fő elemmel dolgozik (éter, levegő, tűz, víz és föld) melyek az univerzumunkban különböző arányokban mindenben megtalálhatóak, így az emberi testben is. Ezek az elemek alkotják a dósákat vagyis test/ elme típusokat (váta, pitta, kapha). Az Ayurveda szerint mindenki e három dosha keverékével születik. Az elsődleges dosha meghatározása az első lépés a kiegyensúlyozott, természetes egészség optimális állapotának megtalálása felé.  

Az optimális egészséghez szükség van a dósák egyensúlyához, melyet ayurvédikus életmód gyakorlatokkal, napi rutinnal, gyógynövények használatával, meditációval, jógával és típusunknak megfelelő étkezéssel érhetünk el. 

Az „Ayurveda” név két szanszkrit szóból származik, az „ayuh” jelentése „élet” vagy „hosszú élet”, a „véda” pedig „tudomány” vagy „szent tudás”. Az Ayurveda meghatározása ezért nagyjából „a hosszú élet tudománya” vagy „az élet szent tudása” kifejezést jelenti.

Az Ayurveda egy holisztikus hagyományban és életformában gyökerezik, amely mindannyiunknak segíthet abban, hogy jólétünket kinyilvánítsuk .

Az Ayurveda segíthet nekünk mindebben:

- összhang a legigazibb belső természetünkkel

- erősségeink tisztelete és fejlesztése 

- a kihívásaink finomítása

- a káros tendenciák átalakítása

- az egyensúly megőrzése a nehézségekkel szemben

Más szóval, az Ayurveda nem egyszerűen arról szól, hogy vegyünk egy gyógynövényes formulát, és várjuk az eredményeket. Ehelyett az Ayurveda arra biztat, hogy légy aktív résztvevője a gyógyulás felé vezető útnak.

Ez magában foglalja az elemekkel való kapcsolatnak és az általuk létrehozott dosháknak nevezett egyedi kombinációk megismerését.

Az Ayurvédikus étkezés- és életmódtanácsadás alkalmával egy online kérdőív megválaszolása után a személyes konzultációt két teszt kitöltése követi. Az egyik teszt alapján megállapítjuk az egyén dosha prakriti-jét - a típusát, amivel született, azaz a természetét. A másik teszt megmutatja a dosha vikruti-t - az aktuális állapotot, illetve az egyensúlytalanságokat, amelyeket a helytelen életmód, táplálkozás, hosszú időn át nyomasztó gondolatok vagy érzelmek is okozhattak. 

 

Célunk, hogy visszatérjünk a dosha prakriti-hez, vagy legalábbis minél közelebb kerüljünk hozzá. Az ayurvéda az egészség és a hosszú élet, a jóga pedig az önmegvalósítás tudománya, melyek együttesen elősegíthetik a test, az elme, az érzelmek és az érzékszervek egészségét. Az Ayurveda és a jóga elismeri, hogy minden embernek egyedi elme-test-lélek kerete van, amely egyéni törődést igényel, hogy egyensúlyt, reményt, energiát, rugalmasságot és egészséget hozzon az életébe. Egyetlen gyakorlat sem felel meg mindenkinek - a változások, az öregedés és az átmenet idején életgyakorlatunk adaptálásával egyensúlyt hozhatunk életünkbe.

A tanácsadás alkalmával megkapsz mindent, ami ahhoz szükséges, hogy elindulj ezen az úton! 

Natural Herbs

Foglaljunk Neked egy időpontot!

A tanácsadás elérhető online vagy személyesen Bonyhádon, Pécsett és Budapesten.

Köszönöm a jelentkezést!

bottom of page