top of page
Jóga

A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, életünk értelmének és a mindenséghez való viszonyunknak magasabb szintű megértéséhez. Jóga közben csak magunkra figyelünk, a belső érzeteinkre, a külvilág erre az időre másodlagos lesz. A jóga szó Patanjali (kb. 2500 évvel ezelőtt) szerint a gondolathullámok uralása, lecsendesítése.

A jóga elvezeti a spirituális úton haladókat az egyéni Önvaló és az univerzális Önvaló egyesülése által a legmagasabb tudáshoz és az örökké tartó boldogsághoz. A jóga a legfőbb kozmikus elv, „az élet fénye”, az egyetemes alkotó tudat, amely mindig éber, sosem szunnyad, és amely örökké volt, van és lesz. 

Foglalj időpontot privát jógára vagy

gyakoroljunk csoportban együtt!

JógaRend:

Hétfő 19-20:30 Bonyhád

Szerda 18:30-20 Online

Csütörtök 18:15-19:15 Pécs

Köszönöm a jelentkezést!

IMG_6772.jpg

HATHA/ HATHA FLOW JÓGA

 

A hatha jóga ötvözi a statikus pózokat és a mozgást az összpontosítással és a légzéssel, hogy oldja a feszültséget, és erőt és rugalmasságot teremtsen a testben. A légzés tudatosítása lehetővé teszi az elme megnyugvását és a test felszabadulását. Ezzel mélyebb kapcsolat jön létre a jelen pillanattal.

A Hatha Flow órák a statikus ászanákat egyenletes, de dinamikus áramló mozgással ötvözik. Az órák intenzívebbek, mint a Hatha órák, és nagyobb hangsúlyt fektetnek az izomzat fejlesztésére.

A Hatha és a Hatha Flow jóga a test és az elme számára egyaránt előnyös. Az órák ászanából, pránajámából, relaxációból és meditációs gyakorlatból állnak. 

 A mindennapi életben hajlamosak vagyunk összehasonlítani testünket és képességeinket másokéval, de a jóga nem az egóról szól. Ehelyett inkább koncentráljunk a saját gyakorlásunkra és engedjünk el minden önbíráskodást vagy frusztrációt. Csak fogadd el, ahol az adott pillanatban tartasz. Erőd, rugalmasságod és egyensúlyod majd hétről hétre nő, a saját tempódban, anélkül, hogy észrevennéd. 

AYURVÉDIKUS JÓGA

 

Az ayurvéda az egészség és a hosszú élet tudománya, a jóga az önmegvalósítás tudománya. Ezek az ősi testvértudományok együttesen elősegíthetik a test, az elme, az érzelmek és az érzékszervek egészségét.

Az ayu-jóga foglalkozások mantrát, mudrát, kriját, ászanát, vezetett relaxációt, pránájámát és meditációs gyakorlatot is tartalmaznak figyelembe véve az 5 fő elemet (föld, víz, tűz, levegő, éter), hogy megteremtsük a gyakorló dósájának (típusának) egyensúlyát. A Váta típus az éter és levegő,  a Pitta a tűz és a víz, a Kapha pedig a víz és a föld elemek párosulásából áll össze. 

Mivel az ájurvéda követi a természet változásait, így az órák típusa is változhat, attól függően, hogy épp milyen az időjárás, melyik évszakban vagyunk, vagy akár a hold állását követve. 

VINYASA JÓGA

 

“Szándékkal mozogni” - A Vinyasa jóga pontosan ezt segíti elő: ez a gyakorlat arra ösztönöz, hogy minden mozdulatod szándékkal gyakorold, folyamatosan összekapcsolva az elmét és a testet a légzéssel, ahogy pózról pózra áramlunk. Ez a gyors tempójú testtartások sorozata, amely elsősorban az ászanán való átfolyásra összpontosít. A vinyasa-áramlás során gyakorolt ászanák mind a belégzés és a kilégzés ritmusán keresztül kapcsolódnak egymáshoz, hogy energiát és hőt hozzanak létre a testben.

YIN JÓGA ÉS MARMA

 

A Yin jóga egy csendes, szemlélődő gyakorlás, amely által mélyre hatolhatunk a testünkbe passzív, hosszabb ideig kitartott pózokkal. A test legmélyebb szöveteit, kötőszöveteinket - szalagokat, ízületeket, csontokat és a test mély fascia hálózatait célozzuk meg, nem pedig az izmokat (amelyek a Yang jóga gyakorlatok fizikai középpontjában állnak, mint  pl. a hatha vagy a vinyasa jóga).

A Yin jóga javítja az energiaáramlást, fokozva a chi/prána áramlását a szervekben. Ahhoz, hogy egészséges legyünk, egészséges szervekre és egészséges izmokra van szükségünk. A Yin jóga csodálatos érzelmi és mentális egészségügyi előnyöket is kínál.

A marma pontok közvetlen bejáratok a tudatunkba, tudatalattinkba, valamint ők a test energiaforrásai, amelyeket stimulálva az ayurvédában gyógyításra használnak. A Yin hosszan kitartott pózai által nyomást kifejtve aktiváljuk ezeket a pontokat. 

JÓGA NIDRA

 

A Jóga Nidra a jógi alvása. Azonban ez nem a hagyományos értelemben vett alvás, hanem a mélylazítás rendkívül hatásos jógatechnikája. Csak kevesen vannak tudatában annak, hogy a testi és szellemi egészség függ attól a képességtől, hogy tudunk-e jól lazítani. A nyughatatlan életmód és a lazítás hiánya okozza a stresszt, idegességet és pszichikai labilitást. A legtöbb ember szenved a stressztől, és csak ritkán képes igazán ellazulni. A Jóga Nidra gyakorlásával azonban ez a képesség fejleszthető. Rendszeres gyakorlása alkalmas az öngyógyító folyamatok erőteljes beindítására, a belső világ rendezésén keresztül az okozati szinten való öngyógyításra.

A Jóga Nidrában megtisztíthatjuk karmáinkat, mivel világosság járja át a tudatalatti és tudattalan rétegeket. Önvalónk egy energiagazdag, erőteljes részét érintjük, ahol hallható a lélek hangja, és vágyaink beteljesülnek. Amit ezen a tudatsíkon kívánunk, megvalósul.

Az órák többlépcsős rendszerben egymásra épülnek. Első fokozatát fizikai és mentális lazítás eszközeként használjuk, amely tudatos izomlazítással és mentális irányítással éri el a feszültségek feloldását. Ez azonban még nem a valódi jógikus alvás, amely majd a tudat sokkalta mélyebb rétegeibe hatol, hanem annak nélkülözhetetlen előkészítő fokozata.

Minden egyes fokozata egyre mélyebb tudatszintek megismeréséhez, egyre finomabb rétegek tisztításához vezet. Egy 40-45 perces gyakorlás - a pihenés tekintetében - 4-5 óra természetes alvással ér fel. A klasszikus Patandzsáli-féle felosztásban ez a pratjáhára (érzékek visszavonása) technikáinak egyik leginkább kidolgozott fajtája. Ebben az állapotban az elme és a mentális tudatosság elválik az érzékszervek ingereitől és eljuthatunk a koncentráció magasabb fokaihoz.

IMG_7172.jpg
bottom of page